Plenum 2: 1 Maart 2010

maart 16, 2010 § Een reactie plaatsen


Vorige keer had ik verteld dat ik op een puur vormelijke manier wou gaan experimenteren met de verschillende dimensies van de waarneming. Een vertrekpunt zou 3D kunnen zijn en de verschillende technieken om visueel 3D te bekomen zoals stereoscopie of 2kleurig anaglyph.

Ik heb mijn onderzoek tot nu toe beperkt tot het 2kleurig anaglyph 3D effect.

3D afbeeldingen danken hun populariteit door de post-oorlogse jaren ’50 waar amusement en entertainment een boost kregen door de globaal heersende drang naar escapisme.

Hoe echter je verbeelding is, hoe intenser je erin kan vluchten. Dat is wat mij zo aantrekt aan 3D beelden.

Dankzij 3D technieken kan je een pseudorealiteit creëren waarin je zelf alle regels bepaald. En doordat je die pseudorealiteit in 3 dimensies kan waarnemen (zoals wij de echte realiteit waarnemen) zie je dit zowaar als “echt”.

Wie Avatar of een andere film in 3D ooit heeft gezien heeft zonder twijfel in het begin van die film gegrepen naar een object in het beeld.

Het grijpen naar iets is een menselijke reactie om na te gaan of wat hij ziet wel echt is… NIETS in die film is echt maar toch oogt het zo. Dat is nu eenmaal wat ze in hollywood zo goed verwoorden als “the magic of 3D”.

OK, 3D is cool, dat is duidelijk…

Maar wat ga ik er nu mee doen?

Hoe intenser je in een pseudowereld of verbeelding kan vluchten, hoe meer je in de echte wereld afwezig bent. Je ben losgekoppeld in zekere zin, losgekoppeld van beweging en tijd. Nu komen we aan de essentie van mijn onderzoek.

Ik wil namelijk iets (beeld, foto,…) vormgeven dat mensen, toeschouwers, doet stilstaan zodat zij even de continuïteit van het leven kunnen onderbreken.

Mensen staan nog amper stil en missen zo heel veel dingen. Dit vat ik samen in de algemene onderzoeksvraag “Kan ik mijn eigen dimensie creëren?”.

Wat ben ik nu allemaal aan het doen?

Ik ben nog steeds veel aan het opzoeken. Voornamelijk over dimensies en 3D technieken.

Ik experimenteer met 2kleurig anaglyph 3D technieken. Ik heb een statief in elkaar gestoken met materiaal van een fotograaf. Hierdoor kan ik 2 fototoestellen naast elkaar monteren om zo 3D beelden te kunnen maken. Mijn opstelling is echter nog niet perfect en heel wankel. Als iemand toevallig en hele hoop materiaal heeft liggen of mij op een of andere manier kan helpen… contacteer mij.

Ik heb al wel een paar opnames kunnen maken maar zij zijn nog niet perfect.

Ik experimenteer ook met het afdrukken van die montages op verschillende mediums. Als je bijvoorbeeld die montages afdrukt op transparant dan krijg je een soort van hologram… Ik vond dat wel cool…

Ik heb ook zelf met rood en blauw zitten tekenen om te zien of ik uiteindelijk het 3D effect zou kunnen bekomen. Dat bleek toch veel moeilijker dan verwacht maar het is doenbaar. Zo heb ik wel de techniek erachter goed begrepen maar na een uur met zo’n brilletje op je neus ben je zo misselijk als iets…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Plenum 2: 1 Maart 2010 voor Jeremy Vanmaele Masterproef 2009-2010.

Meta

%d bloggers liken dit: